HOME
 
OUR STORY
Partnership
The idea that became a wine
 
OUR WINES
Current release
Vineyards
Future releases
 
NEWS
Blog
Articles
Media releases
Links
 
DISTRIBUTORS
FAQ
By country
Trade resources
 
THE MAKING OF
Who is who
  ARNON GRUNBERG
  ARIS DERKSEN
  CARLOS FALCÓ
  ANDREAS KUBACH
  SIGMUND FREUD
  ARTHUR SCHOPENHAUER
  KARL MARX
  ROLAND TOPOR
 

THE THREE PAINTINGS
by Roland Topor

  THE THREE NOVELS
by Arnon Grunberg
  CHRISTIE SMITH
the model
  JOHN CHARLES WOODWARD
the photographer
  EMMANUEL ZEGELING and DANIËL TIJL
the web designers
  EDDY DE BOER and MICHIEL VAN WIJK
the Dutch importers
 
CONTACT US
   
News  
 
REVIEWS

Column Arjen Fortuin
14,5 procent: je krijgt
waar voor je €19,95

Een schrijver heeft het recht om beoordeeld te worden op zijn
beste zinnen, maar toch: ‘The wine has been aged for 10 months in new French oak and shows an unmistakable Spanish character full of spice, vanilla, currant and dark cherry fruit flavors in an eloquent balance.’Was getekend: Arnon Grunberg, op zijn nieuwe wijnfles.


tekst: Arjen Fortuin
By courtesy of NRC Handelsblad
(C) 2010 NRC Handelsblad

 
Arjen Fortuin
(C) 2010 photo by Mare Faber

Wijnfles, ja, want de Grunbergwatcher leidt deze herfst een multimediaal bestaan: van de film (Tirza ) en de strip (Van Istanboel naar Bagdad), tot het thematijdschrift Blauwe maandagen en de levensbeschouwelijke congresbundel Het leven volgens Arnon Grunberg. En nu dus wijn, Freud 2007, ‘best on his own or with meat dishes (steak Siebelink), salads (met schapenkaas, een recept van Arthur Japin), pasta (ravioli Van Royen), ch e e s e (volvette Edammer, dat marcheert altijd) and while reading my novels’. (Hier en daar heb ik iets aan Grunbergs etikettekst toegevoegd – dat zal door de wijn komen – daar is niets mis mee).

Nu het onderwerp van deze column: volgens de Taalunie kan 70% van de Nederlanders geen enkele Vlaamse schrijver noemen, en 60% van de Vlamingen staat met de mond vol tanden als hun om een Nederlandse auteur wordt gevraagd. Of ze noemen Pieter Aspe. Het tekent, eh, de ernstige teloorgang van de Nederlandse cultuur en de verkwanseling van ons erfgoed. (Nog een cijfer: 14,5% – je krijgt bij de Grunbergwijn wel waar voor je € 19,95)

Ondanks de alarmerende cijfers van de Taalunie blijft er veel moois bewaard in de Nederlandse letteren. En het jaarlijkse hoogtepunt van de kleinschalige en liefdevolle literatuur is de Beurs van kleine uitgevers, op 5 december in Paradiso, vol Geheimtipps voor de liefhebber van de fijnzinnige literatuur. Neem het programma van de bibliofiele uitgeverij Norman Bates, die een boek presenteert
met een Montenegrijnse crème: Grunbergs wonderzalf.

 


 

REVIEWS

Arnon Grunberg Wijnen
Freud, een goed glas

Wijn proeven en erover schrijven is voor vinologe en wijnschrijfster Magda van der Rijst dagelijkse kost. Nooit gaat het echter over een wijn die door een schrijver is geproduceerd. Aan Grunbergs eerste wijn, Freud, kun je echter wel degelijk woorden wijden. En plezier beleven, ondervond Magda.

tekst: Magda van der Rijst

 
Magda van der Rijst
(C) 2010 Uitgeverij Ekstreem

Freud is diep donkerrood van kleur met nog een spoortje violet uit zijn aller-prilste jeugd. De neus is in eerste instantie niet uitgesproken explosief, maar ontwikkelt zich in het glas. De wijn heeft kennelijk een beetje lucht nodig om zich voluit te kunnen presenteren. Er verschijnen aroma’s van gedroogde pruim, bramenconfituur, gekonfijte kers en subtiele tonen van specerijen met daarbij een vleug vanille. In de mond vullen vanille en kokos, smaken die door tien maanden rijping op kleine eikenhouten vaten aan de wijn zijn toegevoegd, het rode en zwarte fruit op elegant exotische wijze aan. Zijn textuur, dat wat je in je mond voelt, is vol, rijk, rijp en wulps. Zacht met kracht en bite. Die beet komt van de tannine (looizuur), de stof die in de schil, steeltjes en pitjes van de druiven zit en wijn in het slechtste geval stroef en hard maakt en als het goed gaat – dat wil zeggen als de druiven en dus ook de tannine mooi rijp zijn – de wijn ruggengraat en een langer leven geeft. En rijp worden de druiven wel in het warme hart van Spanje. Kortom een goed glas dat je solo kunt drinken maar ook met iemand of iets er bij. Denk aan geroosterde steaks, stoofschotels met lam, een veggie pasta met gewokte groene groenten, rijpere kaas als oude manchego of Bleu d’Auvergne.

De maker
Van zo’n knappe wijn wil je natuurlijk meer weten. Hij komt uit Spanje, uit een gebied ten westen van Madrid, en wordt gemaakt van de Spaanse garnacha en de van oorsprong Franse syrah. Die syrah is inmiddels een bekende druif in Spanje, maar werd ooit illegaal het land in gesmokkeld door Carlos Falcó, Marques de Griñon, en jawel: de maker van Freud. Falcó, geboren in 1937, groeide op in Spanje en Portugal, studeerde in België en Californië en zwierf als landbouwkundig ingenieur over de hele wereld, om in de jaren ’60 naar de landgoederen van zijn ouders terug te keren. Al sinds 1292 heeft Falcó’s familie onder andere landerijen in de Extremadura en de Val de Pusa, een vallei ten zuiden van Toledo, zo’n honderd kilometer van de Portugese grens. Falcó beheerde daar de tabaksplantages, olijf- en appelboomgaarden. De aanplant van de toen nieuwe, uitheemse Granny Smith bracht hem als een van de eersten in Spanje op het idee allochtone, Franse druivenrassen te importeren. Ongehoord! vonden de Spaanse en Franse wijnautoriteiten het plan van de jonge Carlos. Maar Falcó was niet meer te stoppen. Hij was ervan overtuigd dat onder andere de cabernet sauvignon en syrah in zijn Val de Pusa een succes zouden worden. En dus bemachtigde hij toch druivenstokken in Frankrijk, verstopte ze tussen zijn appelplanten en smokkelde zijn waar Spanje in. Hoewel zijn wijnen door de Spaanse wet niet werden erkend, kregen ze wereldwijd waardering. Falcó vergat de tabak en verloor zijn hart aan de wijn. Hij restaureerde de eeuwenoude wijngaarden en plantte met hulp van wijnprofessor Peynaud uit Bordeaux nieuwe druivenrassen aan. Op het landgoed groeien behalve druiven ook appels en olijven, maar het grootste deel van dit ongerepte natuurgebied houdt Falcó bewust woest en in de oorspronkelijke staat. Met Spaans temperament en zijn rechterhand, de jongere wijnmaker Andreas Kubach (1971), blijft hij experimenteren, innoveren, en als het nodig is weet de marqués letterlijk wetten te breken om de kwaliteit van zijn eigen wijnen en van Spaanse wijnen in het algemeen te kunnen verhogen.

Beetje stress
Een voorbeeld hoe Falcó wetten breekt. Onmisbaar voor de ontwikkeling van de druiven is de juiste dosis stress. Falcó zegt er het volgende over. ‘Er wordt beweerd dat een wijnstok moet lijden om tot de beste productie te komen. Ik geloof daar niet in, maar een beetje stress op het juiste moment geeft de druif meer karakter. Stress wordt vooral veroorzaakt door een gebrek aan water. Tussen het openbarsten van de knoppen en de bloesem is watergebrek uit den boze. Irrigatie is op dat moment van levensbelang voor de ontwikkeling van de plant. Het is waanzin irrigatie dan wettelijk te verbieden. Het gaat hier om kwaliteitsverhoging, niet om toename van de kwantiteit. Zodra de véraison (rijpingsfase) nadert, doet stress de druif goed. Nu mag de wijnstok lijden om een te snelle en te forse groei van de druiven te voorkomen. Het draait namelijk niet om de grootte van de druiven, maar om hun concentratie. Te kleine druiven bevatten relatief te veel tannine. Te grote druiven betekent te weinig concentratie. In de veertig dagen tussen véraison en oogst stressen we mondjesmaat. De maat van de druif vormt de leidraad bij onze beslissing.’

Malafide praktijken
Irrigatie is in veel traditionele wijnlanden bij de wet verboden. Jarenlang werd Falcó fiks bekeurd voor zijn ‘malafide’ praktijken. Elk jaar betaalde hij de boete, maar hij weigerde te stoppen met bewateren. Zijn wijnen werden steeds beter. Na vijftien jaar kreeg een journalist interesse voor die aanpak. Hij publiceerde Falcó’s verhaal in El País, waarin hij de vrijheid voor wijnbouwers om te mogen vernieuwen bepleitte. In december 1995 werd irrigatie met als doel kwaliteitsverhoging wettelijk toegestaan. Sindsdien zijn de Marqués de Griñon-wijnen toonaangevend.
Falcó werkt met een computergestuurd ondergronds irrigatiesysteem. In de wijnstok zijn verklikkers aangebracht die een stress-signaal geven. Wordt het tekort te groot, dan vindt druppelsgewijze irrigatie plaats.

Arnon Grunberg Wines is de overkoepelende naam voor een bijzondere serie terroirwijnen. Dat zijn wijnen die hun oorsprong weerspiegelen, waarin je dus de herkomst, bodem, klimaat en druivenrassen kunt proeven. Freud is de eerste en komt uit Spanje, Grunbergs thuisland. De druiven voor Freud groeien op de kalkrijke wijngaarden van Finca el Rincón, 55 km ten zuidwesten van Madrid. De wijn heeft de wettelijk beschermde herkomstbenaming ‘Vinos de Madrid’.
Aan de volgende twee wijnen, Schopenhauer en Marx, wordt momenteel gewerkt.

Magda van der Rijst (1957) is vinologe. Ze proeft per jaar honderden wijnen, schrijft erover in tijdschriften als WineLife, Allerhande en Wining&Dining en op wijnsites als Bythegrape. Samen met Noële Ruitenberg maakt ze wijnboeken onder de naam Ruit&Rijst. Net nieuw: Wijnproeven. Walsen • Nippen • Genieten.
Magda is te volgen via Rijst_ op Twitter en op www.ruitenrijst.nl.


(C) 2010  Blauwe Maandagen | Uitgeverij Ekstreem | Magda van der Rijst


Reviews can be sent to aris.derksen@winterbusinessgroup.net

 

^ Back to top

 

 

Arnon Grunberg Wines
Madrid - Spain
 
| | | |